SuperBlog, Uncategorized

Decalogul democrației în România

De 30 de ani se tot vorbește în România despre democrație, însă, din păcate de cele mai multe ori nu știm sau nu dorim să știm ce presupune acest lucru. Anii întregi am așteptat ca un “super-erou” să vină să spună stop direcției greșite în care merge țara și să ne aducă, ca pe niște oi rătăcite, pe drumul cel bun. Dar nu este așa, democrația nu înseamnă să așteptăm un Mesia, ci presupune ca oamenii, comunitatea, să se implice în bunul mers al țării.

Din 2015 încoace am sesizat cum diverse inițiative au început să prindă contur, inițiative ale comunității, care începe să miște, să se dezmorțească din această hibernare, semn că ne-a cam ajuns cuțitul la os. De exemplu, au început să apară diverse petiții online care, chiar dacă nu sunt reglementate din punct de vedere legal, atrag un semnal de alarmă că există anumite probleme care trebuie rezolvate, dar există și persoane interesate să se implice. Un alt demers pe care l-am observat este organizarea referendumurilor pe diverse subiecte de interes național – cum a fost de exemplu cel din 2018 pe tema redefinirii termenului de familie în Constituție sau cel din 2019 pe tema reformulării unor articole din Codul Penal.

Democrația înseamnă să poți alege. Dictatura înseamnă să fii pus în fața alegerii.

Jeannine Luczak

Știai că democrația se bazează în primul rând pe standardele și principiile drepturilor omului? Totuși, pentru a funcționa cum trebuie, democrația trebuie să respecte principiile statului de drept. Revenind la țărișoara noastră dragă, România, consider că este obligatoriu să cunoaștem care sunt fundamentele principale ale democrației, să cunoaștem drepturile și obligațiile poporului. Conform Wikipedia avem următoarele informații despre democrație:

Democrația are la bază Constituția, care constituie un cadru instituțional. Aici sunt menționate și drepturile omului, ca și drepturi civile, garantate constituțional.

Egalitatea tuturor cetățenilor este un drept garantat în democrație. Aceasta susține principiul nediscriminării populației.

Majoritatea decide, iar minoritatea trebuie să accepte decizia. De exemplu, Guvernul este format cu acordul celor guvernați (alegeri parlamentare).

Orice persoană sau grup pot forma sau se pot alătura partidelor, ONG-urilor, pentru a susține și promova anumite interese și obiective politice.

Canalele de mass-media au libertate, nefiind supuse controlului statului sau cenzurii. De asemenea și poporul, are libertate de gândire și exprimare.

Reprezentații aleși ai poporului se întrunesc în Parlament. Puterile în stat sunt separate în 3 categorii – puterea legislativă, puterea executivă și puterea judecătorească.

Alegerile sunt libere, democrația oferind cetățenilor adulți, atât bărbați, cât și femei, dreptul de a vota prin vot universal direct și secret.

Țoți reprezentanții țării trebuie să respecte procedurile legale, dar și Constituția.

In democrație este permisă organizarea profesională și politică liberă.

Este obligatoriu ca o conducere democratică a societății să cuprindă toate sferele vieții sociale.

După cum specificam mai sus, democrația oferă libertate cetățenilor. Totuși, o dată cu această libertate, vine și o doză sănătoasă de responsabilitate pe care oricine ar trebui să și-o asume. Pentru o bună funcționare a unei societăți democratice, cetățenii trebuie să se angajeze în luarea deciziilor, să se implice în comunitate și să aibă inițiative bune.

Uneori am impresia că există mai multe Românii, în funcție de bula fiecăruia – România săracă, România furată, România statutul paralel etc, iar fiecare cetățean trage în altă direcție. Nu suntem uniți și porniți spre un obiectiv comun, fapt care ne ține de mulți ani în loc, fără o evoluție concretă a societății românești.

Be the change you want to see in the world.

mahatma ghandi

Ce este de făcut!? Vrei ca lucrurile să se schimbe în bine, dar nu știi de unde să începi. Probabil, ca majoritatea, consideri că mersul al vot nu te ajută cu nimic, că este doar un schimb de putere între aceleași două partide. Ei bine, nu este chiar așa!

Este foarte important să ne exercităm drepturile, drepturi pentru care au murit oameni, drepturi pe care alte persoane nu le au, drepturi pentru care alți oameni luptă. Poate cel mai important drept al nostru este dreptul la vot. Este în aceeași măsură și o obligație, însă una morală.

Apoi, trebuie să avem inițiative bune, să ne implicăm în luarea deciziilor în comunitate. Putem începe în comunitățile mici care ne înconjoară – de exemplu la Asociația de Proprietari, în grupurile de prieteni sau la serviciu. Putem demara campanii de strângere de fonduri pentru cei defavorizați sau pentru diverse cauze.

Trebuie să cunoaștem legile, să știm pentru ce votăm sau de ce ni se cer anumite păreri în cadrul referendumurilor. Trebuie să încercăm să înțelegem ce se întâmplă în Guvern/ Parlament și modul în care ne afectează anumite decizii pe care reprezentații legali le iau.

Cu toate că democrația nu este un sistem socio-politic perfect, este cel care oferă cele mai multe avantaje pentru cetățeni. Pe lângă faptul că permite un control al instituțiilor politice, cetățenii au siguranța că decizia lor este luată în considerare în procesul de luare a deciziilor.

*Acest articol a fost scris pentru competiția de blogging creativ Superblog 2019.

1 thought on “Decalogul democrației în România”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.