Travel, Uncategorized

Ce tip de serviciu aerian să aleg – zboruri low cost vs. zboruri de linie

Prima noastră vacanță înafara granițelor României a fost cu mașina. Dacă îți vine să crezi, până la 28 de ani nu am zburat niciodată cu avionul, iar prima experiență a fost chiar emoționantă. Cum mai toți îmi povestiseră de “înfundatul urechilor”, turbulențele neplăcute sau sentimentul ciudat pe care îl ai la aterizare/decolare, pentru mine este o plăcere să zbor.

Călătoria cu avionul este clar o metodă mult mai simplă de a ajunge dintr-o țară în alta, te salvează de timp pierdut, este mult mai puțin obositoare și poate fi de ajutor pentru buzunar. Există mai multe tipuri de servicii de transport aerian – zboruri low cost, zboruri de linie sau zboruri de tip charter, însă în acest articol voi încerca să mă axez mai mult pe primele două.

De multe ori ne întrebăm “Cum de există bilete de avion atât de ieftine? Trebuie să fie o strategie ascunsă.” Într-adevăr, există uneori oferte extrem de accesibile, care te fac să îți arunci trei haine într-un rucsac și să pleci în descoperirea lumii.

Totuși, care este diferența între zborurile low cost și cele de linie!? Pe lângă diferența de preț, uneori considerabilă, există mai multe aspecte care deosebesc cele 2 tipuri de servicii aeriene.

Zborurile low cost acoperă, de obicei, rute mai scurte. Decolarea și aterizarea se face pe aeroporturile mai mici, care sunt destinate acestor servicii aeriene. Zborurile low cost nu ofera sectiunea business sau clasa I deoarece necesita mai multe resurse si un spatiu mai mare de desfășurare.

Zborurile de linie au destinatii mult mai variate și, de cele mai multe ori, decolarea și aterizarea este efectuată de pe aeroporturi mari (principalele aeroporturi), care sunt poziționate favorabil față de oraș. De asemenea, oferă mai multe beneficii pentru utilizatori și un confort mai ridicat în timpul călătoriei.

Bun, acum că am lămurit ce presupune fiecare din cele două tipuri de servicii aeriene, hai să punctăm avantajele și dezavantajele fiecăruia.

Zboruri low cost – avantaje și dezavantaje

Avantaje

  1. Prețul biletelor – clar cel mai important avantaj al acestui tip de serviciu aerian. Poți găsi oferte extrem de avantajoase de a călători în diverse locuri.
  2. Bagaje – nu ești obligat să achiziționezi bagaj de cală (acesta nefiind inclus în preț). Dacă ești o persoană care călătorești cu bagaj mic, atunci te poți descurca fără probleme doar cu bagaje de mână.
  3. Flexibilitate – zborurile sunt dese, iar acest lucru îți oferă posibilitatea de a organiza vacanțe de tip multi-city.

Dezavantaje

  1. Prețul biletelor – poate fi atât un avantaj, cât și un dezavantaj. Trebuie mereu să fim extrem de atenți la prețul biletelor, deoarece pot exista costuri ascunse.
  2. Bagaje – fiecare companie de tip low cost are o dimensiune standard pentru bagajul de mână (de exemplu, dimensiunea maximă acceptată la bagaje de mână Wizz Air este 55x40x20 cm). În plus, majoritatea companiilor nu acceptă bagajul de mână în cabină decât dacă ai achiziționată opțiunea Priority.
  3. Imprevizibilitate – deseori intervin decalări ale zborurilor sau chiar anulări ale acestora. Cu toate că companiile rambursează costul biletelor, acest lucru îți poate da peste cap planurile de vacanță (mai ales atunci când ai achiziționat cazarea sau alte servicii).
  4. Disconfort – aeronavele sunt mai mici, spațiul dedicat călătorilor este mai puțin generos. Totuși, timpul de zbor este mai scăzut, astfel că nu suntem supuși la un zbor extrem de obositor.

Zboruri de linie – avantaje și dezavantaje

Avantaje

  1. Confort – acest tip de zbor oferă cu siguranță un confort mai ridicat călătorilor. Spațiul este mai mare, materialele scaunelor sunt mai calitative, datorită dimensiunii aeronavei turbulențele sunt mai ușoare.
  2. Bagaje – costul bagajului de cală este inclus în bilet, cu toate că trebuie să respecte regulile companiei aeriene.

Dezavantaje

  1. Inflexibilitate – număr mai scăzut de zboruri, disponibilitate mai degrabă pentru zboruri mai lungi. În cazul în care există anulări sau decalări, există riscul să anulați vacanța.

Într-un final, ambele variante de zbor oferă plusuri și minusuri. Decizia finală depinde atât de destinația turistică, buget, dar și de preferințele tale de a călători.

Din experiență proprie, pe teritoriul Europei am zburat doar low cost. Fiind tipul de călător de tip backpack, mi-a fost foarte ușor să mă adaptez regulilor companiilor aeriene de tip low cost. În majoritatea aventurilor noastre am optat doar pentru bagaj de mână, un rucsac care se potrivește atât în limitele celor de la Wizz Air, cât și în limitele celor de la Ryanair. Având în vedere că zborurile în Europa nu sunt foarte lungi, experiența low cost nu este una obositoare. Chiar dacă decolarea și aterizarea se face de pe aeroporturi mai mici, destinate acestor companii aeriene, de cele mai multe ori acestea sunt legate cu ajutorul mijloacelor de transport în comun de oraș.

În cazul în care îți place să călătorești, este esențial să îți achiziționezi un bagaj adaptat dimensiunilor impuse de companiile aeriene. Poți găsi trolere ieftine pe Travelkit, un site specializat pe bagaje de avion, care este la curent cu cele mai noi reglementări ale politicilor de bagaje.

Tu ce alegi – zboruri low cost sau zboruri de linie?

*Acest articol a fost scris pentru competiția de blogging creativ Superblog 2019.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.