Romania, Travel, Uncategorized

3 locuri pe care trebuie să le vizitezi în România dacă ai nevoie de o deconectare de la rutina zilnică

Cei de la momondo m-au provocat să vă povestesc despre locurile care mă ajută pe mine să mă deconectez de la rutina zilnică, dar și de la tehnologie (voit sau nu). Așa că, mi-am adus aminte de experiențele pe care le-am avut în vara anului 2017, când am urcat pe munte de 3 ori în mai puțin de 31 de zile.

Pentru mine muntele este cu adevărat o opțiune de a mă deconecta de la rutina zilnică, mai ales că ies puțin zona mea de confort. Cu toate că prefer muntele în detrimentul mării, nu îmi face o deosebită plăcere să urc ore în șir, eventual într-o căldură insuportabilă, dar știu că la sfârșit mă va aștepta o priveliște care mă va lăsa cu gura cascată.

Ei bine, după cum spuneam, în 2017 am redescoperit câteva dintre frumusețile României, locuri pe care le văzusem cu mulți ani în urmă și pe care m-am bucurat să le revăd.

TRASEUL 1: Transrarău, Piatra Șoimului și Pietrele Doamnei

Totul a început în primul weekend al lunii August 2017, când am decis să tragem o fugă până pe Transrarău. Ajunși la Cabana Rarău am urcat întâi traseul scurt de maxim 15 minute până pe Piatra Șoimului. Drumul nu este greu, chiar foarte ușor, iar când ajungi la finalul acestuia ai parte de o priveliște care te lasă fără grai. Am decis să revenim a doua zi pentru a urca și spre Pietrele Doamnei.

A doua zi, surpriză – vremea ne făcea feste – ba ploua mocănește, ba era ok. Cu toate acestea am decis să urcăm spre Pietrele Doamnei. Zis și făcut, după ce am urcat preț de vreo 15 minute, adrenalina ne-a motivat să continuăm. Începuse să plouă destul de urât, însă eram hotărâți să ajungem pe Platoul Belvedere. Traseul este mediu ca și dificultate, însă pietrele alunecoase și terenul umed ne-au dat puțin de furcă. Într-un final am ajuns înapoi la mașină extrem de satisfăcuți de reușita noastră.

transrarau-theodora-istrati

TRASEUL 2: Masivul Ceahlău și Vârful Toaca

La doar o săptămână distanță muntele ne-a chemat din nou la el. Prima oară am urcat Ceahlăul acum 9 ani, pe traseul Poiana Maicilor. Știind că acesta este destul de lung și greu, am decis să optăm la urcare pentru Jgheabul cu hotar. A fost un traseu extrem de lung și obositor, însă, la final ne-am răcorit cu o bere rece pe terasa Cabanei Dochia. M-am bucurat să văd că locația a fost cât de cât renovată și este mult mai îngrijită decât acum ceva ani.

Mai pe seară am decis să urcăm și pe Vârful Toaca, apoi am așteptat ca soarele să apună pentru a ne bucura de priveliște. Din păcate cerul a fost înnorat așa că am sperat să prindem un răsărit reușit. A doua zi dimineață – surpriză – cabana era cufundată într-o ceață lăptoasă, de nu vedeai la 3 metri în față. Într-un final ne-am făcut curaj și am purces la coborâre pe traseul Lutul Roșu. Treptat temperatura a început să crească, totuși soarele nu ne-a mai mângâiat cu razele sale jucăușe.

ceahlau-theodora-istrati
ceahlau-ceata-theodora-istrati
varful-toaca-ceahlau-theodora-istrati

TRASEUL 3: Transfăgărășan și Lacul Capra

Cea de-a treia escapadă a avut loc la începutul lunii Septembrie 2017. Am pornit la drum la primele ore ale dimineții. După un drum destul de lung am făcut un prim popas în Făgăraș și am vizitat Cetatea Făgărașului, apoi ne-am continuat drumul spre Transfăgărășan. Mai vizitasem Lacul Bâlea acum 12 ani, de aceea entuziasmul era maxim, mai ales că voiam să urcăm și până la Șaua Caprei și Lacul Capra.

Clar în 12 ani zona a devenit mult mai populată de turiști, lucru care m-a cam dezamagit. Multitudinea de tarabe de un kitsch nelimitat dau un aer foarte trist zonei din jurul lacului Bâlea. Am înconjurat lacul, am tras câteva fotografii, apoi ne-am decis să urcăm spre Șaua Caprei (2315 m) – timp de urcare 30 minute (teoretic, practic cred că aproape o oră). Traseul este dificil, fiind destul de abrupt, cred că echipați corespunzător și cu mai mult antrenament, l-am fi parcurs mult mai ușor. Totuși, odată ajunși sus priveliștea, liniștea, aerul curat ne-au tăiat respirația. Mă bucur nespus că am reușit să parcurgem acest traseu.

lacul-capra-transfagarasan-theodora-istrati
transfagarasan-theodora-istrati

PONT: Dacă ai ținută corespunzătoare și curaj, îți recomand să urci spre Vârful Vânătarea lui Buteanu – cel mai accesibil de urcat vârf din România cu altitudine de peste 2500 m.

După coborâre ne-am continuat drumul spre cazare și am prins Barajul Vidraru la înserare. A doua zi am urcat din nou, de această dată cele 1480 de trepte care duc la Cetatea Poenari. Acum suntem pregătiți pentru noi trasee montane 🙂

lacul-balea-transfagarasan-theodora-istrati

Toate cele trei trasee pot fi excursii de o zi prin care poți să te deconectezi, poți să relaționezi mai bine cu prietenii sau familia (persoanele cu care alegi să trăiești aceste experiențe), dar și interacțiunezi mai mult cu mediu înconjurător.

Desigur, în funcție de timpul pe care îl ai la dispoziție, poți prelungi aceste excursii la mai multe zile, poți alege un loc de cazare în natură, unde să te relaxezi. Un aspect foarte important este că, de cele mai multe ori, o excursie pe munte îți limitează accesul la internet. Dacă îți dorești să iei o pauză de la multitudinea de informații pe care le primești voit sau nu pe rețelele de socializare, o vacanță pe munte este cu siguranță răspunsul potrivit.

Îți plac experiențele montane? Care este expediția ta preferată?

4 thoughts on “3 locuri pe care trebuie să le vizitezi în România dacă ai nevoie de o deconectare de la rutina zilnică”

  1. Am fost pe Transfagarasan prima data cu parintii cu cortul acum vreo 10 ani si mi-a fost atat de frica sa dorm noaptea incat si in ziua de azi evit corturile :))

    Dar de vizitat muntii (cu conditia ca noptile sa le petrec in pensiuni), da, imi place la nebunie!

    Like

    1. Nici eu nu am curajul să dorm la cort, deci te înțeleg perfect. În ceea ce privește urcatul de munte e un love-hate relationship – I really enjoy the views, dar urcatul kills me :)))

      Liked by 1 person

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.