Lifestyle, Uncategorized

Am acceptat provocarea “6 luni fara cumparaturi”

Am tot citit pe internet despre provocarea “fără cumpărături” (no spend challenge) și chiar am văzut-o aplicată la Irina de la Coffentropy. Anul acesta m-am decis să o încerc timp de 6 luni și voi face tot posibilul să mă țin de ea.

Ce presupune provocarea “6 luni fără cumpărături”?

Am adaptat regulile pe care le-am găsit pe internet pentru a-mi realiza propriul regulament, dar și pentru a mă asigura că nu găsesc vrei portiță de scăpare pentru a “ocoli” provocarea.

  • Mancarea este exclusă din provocare fiind o nevoie de bază – totuși, voi încerca să evit să comand mâncare sau să aleg să mânânc în oraș. Desigur, pentru ocazii speciale (zi de naștere etc), dacă va fi cazul să mergem la un restaurant, voi face o excepție.
  • Voi încerca să folosesc la gătit ce am deja cumpărat, deoarece am o grămadă de ingrediente pentru paste, ciorbă etc. Voi suplimenta necesarul, doar după ce mă asigur că nu mai am respectivul ingredient acasă.
  • Consumabilele zilnice, pentru îngrijire personală, sunt excluse – voi cumpăra în continuare hârtie igienică, șampon, pastă de dinți, deodorant, săpun, detergent etc. Voi face o listă de produse care vor fi incluse în această categorie, astfel încât să nu cumpăr alte lucruri care nu fac obiectul ei.
  • Medicamentele sunt excluse – aici nici nu trebuie să detaliez, fiind de la sine înțeles.
  • Voi cumpăra doar ce am nevoie, doar atunci când am nevoie – când un produs din categoria mâncare este finalizat, atunci voi reface necesarul, la fel și la consumabile.
  • În cazul în care un produs/obiect din casă se va strica, voi încerca întâi să îl repar. Dacă reparația nu poate fi realizată, atunci voi avea voie să îl înlocuiesc cu unul nou.
  • Nu voi achiziționa cărți, haine, make-up sau alte produse care nu fac obiectul utilizării zilnice. Voi alege să citesc ce am deja în bibliotecă sau cărți digitale.
  • Cadourile pentru alte persoane sunt excluse!
  • În cazul în care primesc vouchere cadou sau produse spre testare, acestea nu fac obiectul provocării.

De ce am acceptat această provocare?

Într-o societate consumeristă, probabil te întrebi care este motivația din spatele deciziei mele. Ei bine, recunosc că nu sunt sigură că o voi putea duce la capăt, însă îmi doresc să mă obișnuiesc cu un stil de viață mai minimalist.

Din ce am citit la celelalte persoane care au preluat această provocare, partea mai grea este la început, însă la un moment dat îți intră în subconștient și nu mai ai tendința să te avânți spre cumpărături neplanificate. De asemenea, se spune că pentru ca un lucru să devină un obicei, trebuie să îl repeți pentru 21 de zile consecutive. Mă aștept ca după această experiență să îmi îmbunătățesc comportamentul financiar. De asemenea, încerc să renunț la obiceiul de a face cumpărături neprogramate, pentru a mă focusa spre alte obiective mai importante, pe care de obicei le neglijez.

Dacă îți cumperi ceva care îți place nu înseamnă că este un comportament bun sau rau, nu este ceva nepotrivit să îți cumperi lucruri. Problema este că avem tendința să cumpărăm lucruri de care nu avem nevoie, pe care nu le folosim și pe care la depozităm fără să ne atingem de ele.

Există persoane care se defulează în cumpărături, care găsesc un sprijin emoțional în acest tip de activitate. Pe moment sentimentul este unul de fericire sau libertate, însă efectul este pe termen scurt. Într-un final, cumpărăturile acționează ca un drog – îți dau un sentiment plăcut pe termen scurt, apoi repeți activitatea pentru a obține acel efect.

Voi începe provocare de pe 1 Februarie și din când în când voi actualiza statusul acesteia.

Cum ți se pare această provocare? Ai curajul să o accepți?

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.