SuperBlog, Uncategorized

Punem inima de la inima pentru a face BINE

In aceasta perioada, cu totii ne dorim sa oferim celor dragi, si nu numai, surprize si momente frumoase. Totusi, cum iti suna daca am putea face gesturi minunate pe tot parcursul anului, nu doar in decembrie? Exista atat de multe moduri prin care putem sa ii ajutam si sa ii sustinem pe cei din jurul nostru. Mie imi place sa donez sau sa fac anumite gesturi pentru a-i ajuta pe ceilalti. Nu-mi place sa fac mare tam-tam pe acest subiect, decat atunci cand imi doresc sa conving si pe altii sa adopte un astfel de comportament. 

Be the change you wish to see in the world!

Unii le pot considera gesturi banale, insa sunt cu siguranta niste gesturi care pot face diferenta. De exemplu, poti incepe prin a achizitiona produse de la producatori locali sau mici artizani, astfel vei sustine initiativele acestora. Ce sa mai zic de faptul ca vei sustine economia locala! In plus, poti deveni un adevarat promotor al acestora, promovandu-i printre prieteni si cunoscuti.

Invata sa reciclezi deseurile menajere si indeamna-i si pe vecini sa adopte un astfel de comportament civic. Nu arunca uleiul uzat in canalizare, ci aduna-l si du-l la reciclat. 

Uleiul uzat este extrem de poluant, insa exista initiative, cum este de exemplu “Uleiosul”, care se ocupa de colectarea si reciclarea acestuia.

Un alt lucru pe care il poti face este sa donezi sau sa reciclezi hainele pe care nu le mai porti. Exista o multitudine de initiative prin care se strange imbracaminte pentru familiile neajutorate. Trebuie sa invatam sa donam lucrurile de care nu mai avem nevoie oamenilor nevoiasi, ONG-urilor sau bisericii.

Vei observa, in timp, ce comunitate locala ati reusit sa formati si cat de frumos ati invatat sa traiti, cu grija fata de ceilalti din jurul vostru (fiinte vii sau natura).

Never doubt that a small group of thoughtful, committed, citizens can changethe world – Margaret Mead

Exista foarte multe initiative la nivel local sau national care pot aduce o schimbare, insa fiecare dintre acestea are nevoie de fonduri pentru a-si duce la bun sfarsit obiectivele.

Din experienta proprie, stiu cat de greu este sa convingi o companie sa sponsorizeze o cauza sau un ONG. Despre Street Delivery Iasi am mai povestit intr-o postare mai veche, fiind unul dintre proiectele mele de suflet.


Street Delivery are scopul de a aduce valorile orașului în stradă, de a le expune în văzul tuturor, astfel încât comunitatea să își formeze o imagine de ansamblu asupra potențialului Iașului. Printr-o fuziune a artei, colaborării și comunicării, fiecare ieșean își poate prezenta propria viziune asupra orașului și asupra potențialului său.

In fiecare an intampinam aceleasi greutati in campaniile de fundraising. Companiile sunt usor reticente, mai ales atunci cand obiectivele lor de CSR nu se aliniaza cu tema evenimentului. Totusi, discutand cu diverse persoane fizice, am sesizat o deschidere a acestora si o dorinta din partea lor de a sustine activitatile fundatiei prin donatii sau actiuni de voluntariat.

Atunci cand am initiat proiectul in Iasi, termenul de “donatii online” era destul de abstract pentru romani. Nu existau inca platforme de crowdfunding, care sa faciliteze o donatie venita din partea unei persoane fizice. Cu toate acestea, ne bucurau extrem de mult momentele cand, unii oameni veneau la noi si ne ofereau sustinerea lor (putin din venitul lor sau din timpul lor).

Acum totul este atat de simplu! Prin intermediul platformei Bursa Binelui de la BCR, poti inregistra cauza pentru care doresti sa strangi fonduri, iar sustinatorii tai pot face donatii online. In plus, Bursa Binelui este singura platforma de donatii necomisionate din Romania. Acest lucru vine in ajutorul acelor donatori care doresc sa directioneze lunar o suma modica de bani (suma minima este 5 lei).

Care sunt motivele care pot sta la baza unei fapte bune?

Am intrebat cativa prieteni de ce fac donatii catre anumite cauze sau de ce sustin anumite initiative si am primit urmatoarele motive:

  1. O parte dintre prieteni doneaza deoarece considera ca in acest mod se revanseaza fata de societate. Prin aceste actiuni incearca sa contracareze inegalitatea claselor sociale, incercand sa ii ajute pe cei mai putin norocosi.
  2. Alti prieteni isi gasesc motivatia in anumite experiente personale. Poate au trecut prin anumite situatii grele, cand au avut nevoie de ajutor la randul lor. 
  3. Cativa prieteni au recunoscut ca doneaza catre cauze mai specifice, in care cred, de exemplu reconditionarea spatiului urban. Aceasta predilectie a lor catre un anumit domeniu se datoreaza domeniului in care acestia lucreaza (ex. arhitectura).
  4. Unii prieteni doneaza din cauza educatiei sau religiei. De mici au fost invatati cu astfel de acte de caritate.

Indiferent de motivul care sta in spatele unei donatii, este foarte important ca aceasta sa nu ramana doar o intentie, ci sa se concretizeze intr-un gest frumos care poate aduce zambetul pe buzele cuiva.

Challange: Intra pe Bursa Binelui, alege o cauza cu care rezonezi si doneaza. Nu conteaza cat si catre cine, orice donatie este binevenita!

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2018.

Fotografii din arhiva personala si site-ul Bursa Binelui. After movie realizat de Wanderlust.

Advertisements

1 thought on “Punem inima de la inima pentru a face BINE”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.