SuperBlog, Uncategorized

Vacanta cu bani putini!? 5 Recomandari pentru un buget redus

Inca de cand eram in liceu mi-am dorit sa am independenta financiara si, din acest motiv, am inceput sa lucrez ca freelancer. Apoi, “imbolnavindu-ma” de microbul calatoriilor, am invatat sa-mi gestionez veniturile si cheltuielile in mod inteligent.

Am intrebat cativa prieteni, “Tu pentru ce strangi bani?“, si majoritatea mi s-au confesat ca de obicei fac economii pentru o vacanta. Aceasta unica vacanta pe an de care se bucura majoritatea.

SDB-superblog-theodora-istrati

Si cum din ce in ce mai des primesc intrebarea “Cum faci sa calatoresti in strainatate atat de mult? Ei bine, trebuie sa recunosc ca avem in spate o intreaga strategie pentru a face economii, atat in viata de zi cu zi, dar si atunci cand mergem in vacante. Am adunat cateva tips&tricks despre cum sa organizezi un buget personal in vacanta.

Stai cu ochii pe companiile aeriene

Poti sa te abonezi la newsletter sau pur si simplu sa accesezi din cand in cand site-urile companiilor aeriene. Acestea au destul de des campanii cu discount.

PONT: Creeaza un itinerariu prin mai multe orase si tari. De exemplu noi anul acesta am vizitat in 14 zile, 3 tari si 6 orase. Care au fost costurile pentru tot transportul cu avionul!? – mai putin de 1000 lei pentru 2 persoane.

Nu te arunca spre hoteluri

Stiu, hotelurile iti ofera un anumit confort si, poate, o anumita siguranta, insa nu te vor ajuta deloc la buzunar. In cazul in care totusi vei gasi un hotel ok la pret, cel mai probabil conditiile nu sunt cele mai bune.

PONT: Poti sta si la o ruda sau prieten. Daca ai planuri sa mergi undeva gandeste-te daca nu stii pe cineva apropiat care locuieste acolo. Este un moment minunat si de a petrece timp cu acea persoana.

Documenteaza-te in privinta obiectivelor turistice

Aici e un subiect mai sensibil. In primele noastre vacante eram ahtiati sa vizitam cat mai mult, intram la orice muzeu pentru ca “cine stie cand mai ajungem aici”. Ei bine, dupa un timp ne-am dat seama ca nu mai tinem minte nici jumatate din muzeele vizitate asa ca am decis sa investim mai degraba in experiente.

Inainte sa plecam intr-o vacanta ne documentam bine referitor la obiectivele turistice din locul vizitat. Fac o lista cu toate obiectivele, adresa, cost bilet, program vizitare, apoi incep sa triez in functie de distanta de parcurs, cat de interesant este respectivul obiectiv etc.

PONT: Poti cauta inainte daca sunt muzee cu intrare libera. De exemplu, in Londra sau in Berlin sunt foarte multe muzee gratuite. O alta varianta este sa verifici daca au “ziua portilor deschise”. De exemplu, in Roma am prins intrarea  libera la Colosseum, Forum si Palatino.

Nu arunca bani pe restaurante scumpe

Daca va luati cazare intr-o locatie care va pune la dispozitie o mica bucatarie sau chicineta iti recomand sa va preparati singuri micul deja. Pare o nimica toata, insa vei observa ca veti face o anumita economie si, in plus, veti avea energie cel putin jumatate de zi pentru ca veti manca de dimineata.

In ceea ce priveste pranzul sau cina, noi preferam sa incercam bucataria locurilor pe care le vizitam, insa mereu avem grija sa alegem o locatie mai speciala si evitam tourist-trap-urile.

Alege sa mergeti la inceputul sau sfarsitul sezonului

… sau chiar inafara sezonului, daca destinatia aleasa permite acest lucru. Pe langa faptul ca veti gasi preturi mai accesibile, locatiile nu vor fi la fel de aglomerate cu turisti.

Sunt foarte multe locuri care au un farmec aparte “inafara sezonului”. De exemplu, noi am vizitat Belgia la inceputul lunii Ianuarie. Vremea a fost acceptabila si am prins orasele inca amenajate pentru sarbatorile de iarna, asa ca excursia a avut ceva special.

23157316_1159883847479608_8852980331251322065_o

Acestea sunt doar cateva sfaturi pe care le recomand pentru vacante cu bani putini, insa amintiri de nepretuit. Desigur, aceste recomandari pot fi adaptate si la viata de zi cu zi pentru ca tu sa inveti cum sa faci bani si cum sa te bucuri de ei fara stres.

Daca doresti sa iti imbunatatesti modul in care gestionezi banii, iti recomand sa participi la programul de educatie financiara organizat de BCR. Scoala de Bani te ajuta sa devii mai responsabili cu banii, de aceea nu ezita sa participi la unul dintre cursurile disponibile in orasul tau.

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2018.

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.