SuperBlog

Strada mea ideala este cea a oamenilor fericiti

In fiecare an, toamna, pasii ma poarta spre Dealul Copou din Iasi. Casele vechi te imbie sa le cunosti istoria, iar strazile sunt acoperite de o patura de frunze. Fosnetul frunzelor sub pasii mei imi induc mereu o stare de reverie, iar eu petrec ore in sir pe stradutele Copoului.

Tot aici se afla si strada mea preferata, Strada Vasile Pogor. Pentru cei care stiu locul respectiv, imi vor intelege destul de bine alegerea. O strada mica, insa plina de istorie. Copacii desi strajuiesc de-a dreapta si stanga, parca creeaza un culoar catre o lume paralela, in care job-ul, stresul urban, poluarea isi pierd intelesul, dar si impactul. Aici jungla urbana si-a pierdut teritoriul si s-a lasat imblanzita.

“Arhitectura este arta mama. Fara o arhitectura a noastra, nu avem sufletul civilizatiei noastre proprii” – Frank Lloyd Wright

Strada mea ideala are tot ceea ce imi pot dori. Pe strada mea muzele artelor s-au infratit cu natura si istoria imi ofera constant hrana pentru corp si minte. Aici poti vizita doua muzee, Casa “Vasile Pogor” si Casa “Nicolae Gane”, dar si Palatul Copiilor (Casa Cantacuzino-Pascanu). In plus, strada este intesata de o serie de casute vechi, insa cu o arhitectura remarcabila. Este locul in care mi-ar fi placut sa copilaresc si unde mi-as dori sa imbatranesc.

Cum intri pe strada, pe dreapta este Palatul Copiilor, incojurat de un parc minunat, in care poti sa te regasesti atunci cand te pierzi in rutina zilnica. Construita intr-un stil neoclasic, cladirea se evidentiaza prin impozanta sa. Daca ai nevoie de putina cultura, poti traversa sa vizitezi Casa “Vasile Pogor” (sau Muzeul National al Literaturii Romane). Aceasta mai este cunoscuta si ca “Cladirea cu ferestre luminate”, deoarece a fost prima casa privata din Iasi cu iluminat electric. Curtea generoasa a acesteia este pazita de castani, probabil la fel de batrani ca frumosul edificiu istoric. Conducerea muzeului s-a decis sa denumeasca curtea “Parcul Lecturii“, astfel indemnandu-i pe cei care le calca pragul sa imprumute o carte din biblioteca disponibila in aer liber, pe care sa o devoreze la umbra unuia dintre copaci. Poate si din acest motiv, impreuna cu o echipa de studenti arhitecti au gandit un mobilier modular pentru odihna si parcare a bicicletelor. Inca un motiv pentru care este strada mea ideala – este prietenoasa cu biciclistii. Si daca ti se face foame sau sete, nu e nicio problema, tot in curtea muzeului te asteapta si un restaurant boem, cu bucate din “Iesii de odinioara”.

De asemenea, curtea muzeului este expusa si masina ce a apartinut poetului Mihai Ursachi, un superb Dodge Aspen care a strabatut in 1990 traseul: San Diego (SUA) – Oceanul Atlantic – Marea Nordului – Bremenhaven (Germania) – Austria – Ungaria – Romania. Din pacate aceasta se deterioreaza sub ochii vizitatorilor si a conducerii muzeului. Realizarea unei constructii care sa puna in valoare acest exponat istoric, cu siguranta ar aduce un plus de valoare atat muzeului, cat si Strazii Vasile Pogor (si cu atat mai mult orasului Iasi).

Apoi, fix langa curtea muzeului, te intampina una dintre cele mai vechi case din Iasi, o casa inscrisa in Patrimoniul Cultural, care se deosebeste printr-un stil brancovenesc. Actual sediul al unor companii, aceasta casa ascunde secrete pe care de abia asteapta sa le impartaseasca cu publicul curios. Cu siguranta un birou de arhitectura ar putea readuce la viata acest edificiu istoric, pentru a-l pune in lumina cea mai potrivita.

Daca inaintezi pe straduta, vei descoperi cateva casute vechi, iar proprietarii acestora, batrani simpatici, cu siguranta vor fi disponibili sa iti povesteasca despre Iasul de odinioara. Iar in capatul strazii te asteapta un alt muzeu, respectiv Muzeul “Nicolae Gane”. Construita in secolul al XIX-lea, din pacate, cladirea este putin afectata de trecerea timpului, si acesta isi asteapta doza de reimprospatare. Un plan de reanimare a spatiului este mai mult decat binevenit.

Strada mea ideala este gazda unor evenimente culturale inedite. In fiecare an strada se inchide  in anumite intervale calendaristice pentru a fi redata pietonilor. La inceputul lunii Iunie sunt evenimente dedicate copiilor, pentru ca acestia sa redecopere natura si interactiunea cu cei din jur. Spre finalul lunii Iunie avem un festival care propune recucerirea spatiului public, prin inchiderea strazii si aducerea artei in strada. Pe perioada acestui eveniment au loc diverse activitati din sfera artelor (pictura, arhitectura, muzica, teatru etc) prin care comunitatea este indemnata sa interactioneze cu artistii. De asemenea au loc diverse conferinte si discutii pe tema reintegrarii artei in viata de zi cu zi a oamenilor.

Cum strada mea ideala poate deveni reala

Ce face nota discrepanta pe strada mea ideala? Din pacate, intreaga experienta este usor umbrita de existenta unui bloc vechi, acel tip de bloc usor neingrijit care nu face nicio placere ochiului.

Cu siguranta, cu ajutorul unei echipe de specialisti si avand la baza un proiect de casa, pe spatiul blocului ar putea fi construita un centrul cultural modern care ar putea completa experienta pe care ti-o oferta aceasta strada. Cum ar arata acesta?

Ar avea o curte generoasa, unde natura va fi ca la ea acasa. Practic va fi o extensie a Strazii Vasile Pogor. Centrul cultural va fi o cladire luminoasa, cu geamuri mari, pentru ca lumina naturala sa ne mangaie cat mai mult. In plus, vom interactiona mai mult cu natura din jurul nostru., practic va fi un performing art continuu. Cladirea ideala va fi realizata din materiale naturale, pardoseli din lemn sau piatra, insa totodata va avea accente moderne.

AIA-Proiect-birou-de-proiectare-tel.-0722494447-img-05

Arhitectul va avea un rol foarte important in construirea acesteia, deoarece va utiliza ca si sursa de inspiratie ceea ce il inconjoara. Centrul cultural va reprezenta un liant intre cladirile istorice de pe strada Vasile Pogor si arhitectura moderna. Scopul acestor transformari il reprezinta maximizarea calitatii mediului inconjurator, astfel, oamenii vor dedica mai mult timp socializarii, interactionarii cu semenii lor si cu natura.

Sub bagheta magica a arhitectului cladirea ideala se va integra perfect pe strada ideala, strada Vasile Pogor. Astfel, pe strada Vasile Pogor, arhitectura va reveni la scara umana. Strada te va imbia la promenada, cladirile vor fi armonioase, parcurile vor reprezenta locuri de odihna, atat pentru pietoni, cat si pentru biciclisti. Calitatea vietii va fi vizibil imbunatatita

Strada mea ideala va respecta recomandarile lui Jan Gehl, va fi o strada pentru oameni. O plimbare pe strada Vasile Pogor va fi o adevarata experienta senzoriala, deoarece in centrul planului de urbanism va fi omul cu activitatile sale.

Strada mea ideala este o strada plina de oameni fericiti, care se inteleg din priviri si zambete.

 

noi modelam orasele, apoi ne modeleaza ele pe noi

(Jan Gehl – “Orase pentru oameni”)

 

Acest articol a fost scris pentru concursul SuperBlog 2018.

 

Advertisements

1 thought on “Strada mea ideala este cea a oamenilor fericiti”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.