SuperBlog

Street Delivery – pledoarie pentru recucerirea spatiului urban

Țin minte și acum prima întâlnire pentru a pune la cale prima ediție Street Delivery Iași – era 2012, noiembrie… era mult entuziasm. După 5 ani și 5 ediții, entuziasmul unora a mai pălit puțin, echipa de organizare a mai suferit modificări, însă dorința de schimbarea mentalității a rămas aceeași.

Dar totuși, pentru cei care nu știu cu ce se mânâncă Street Delivery, voi schița un scurt istoric.

Street Delivery a pornit de la o simplă dorință de a recuceri spațiul public pentru pietoni și comunitate. Inițiat la București în 2006, de către o mâne de oameni, Street Delivery a devenit peste timp un promotor al evenimentelor urbane. Prima ediție de la București a adus în lumina reflectoarelor necesitatea de a transforma str. Arthur Verona într-un traseu cultural pietonal care să unească Grădina Icoanei și Grădina Cișmigiu printr-o promenadă. Planul inițial prevedea mai multe obiective, printre care: lărgirea trotuarelor, plantarea de copaci și pavarea cu piatră cubică a unor porțiuni de stradă, inlesnirea circulației auto în zona străzii Jean Louis Caledron, parcaje subterane și un pasaj pietonal, precum și restaurarea istorică și amenajarea Grădinii Icoanei. Cu timpul, fiecare ediție Street Delivery a fost organizată pe o anumită temă de interes pentru comunitatea locală și societate.

În Iași necesitatea organizării acestui eveniment a venit din dorința comunității. Rutina serviciu-casă ne-a făcut să uităm de micile bucurii care ne înconjoară și ne-a îndepărtat ușor-ușor de valorile istorice ale orașului. Street Delivery Iași a propus încă de la început o variantă alternativă de revitalizare a spațiului public prin evenimente din domenii cât mai diversificate (arte vizuale, film, muzică, performance, arhitectură, activități pentru copii, societate civilă și workshop-uri).  Timp de trei zile Street Delivery oferă o altă formă de locuire a orașului prin ieșirea în stradă a artiștilor și manifestarea în mod public a artei.

971748_261293687341929_940095215_n

De 5 ani Street Delivery Iași are loc pe str. Vasile Pogor, o locație aleasă cu precizie, în  mod special datorită valorii istorice pe care o are (pe această stradă este poziționat Muzeul Național al Literaturii Române). Ne-am asumat răspunderea ca în aceste 5 ediții să transformăm strada Vasile Pogor într-un organism viu, funcțional, care a livrat pietonilor o doză de energie sau un impuls pentru a participa activ la îmbunătățirea spațiului public.

Street Delivery are scopul de a aduce valorile orașului în stradă, de a le expune în văzul tuturor, astfel încât comunitatea să își formeze o imagine de ansamblu asupra potențialului Iașului. Printr-o fuziune a artei, colaborării și comunicării, fiecare ieșean își poate prezenta propria viziune asupra orașului și asupra potențialului său. Arta are capacitatea de a transforma o stradă dintr-un spațiu public, într-un spațiu de locuit.

În plus, ne-am dorit mereu ca prin Street Delivery să mobilizăm comunitatea și să realizăm legături între membrii acesteia.Nu pot să nu îmi aduc aminte cum la cea de-a a doua ediție Street Delivery am participat la un eveniment de crowdfunding și cu donațiile obținute am reușit să acoperim aproape jumătate din organizarea festivalului. Dorința donatorilor și încrederea pe care ne-au acordat-o ne-au făcut să organizăm una dintre cele mai bune ediții ale festivalului.

999875_261242924013672_1051341950_n1013673_261242340680397_2042791626_n

Cu siguranță unul dintre aspectele negative ale organizării îl reprezintă obținerea de fonduri pentru realizarea festivalului. Cu atât mai mult cu cât organizarea festivalului se realizează pro bono, membrii echipei implicându-se voluntar din dorința de a aduce schimbare în comunitate. Lipsa experienței în fundraising, cât și lipsa de încredere a companiilor în eveniment ne-au adus de multe ori pe ultima sută de metri cu fonduri minime, însă dorința de schimbare ne-a determinat să avem rezultate uimitoare cu puțin.

Street Delivery poate fi văzut ca o mare rețea de socializare, deoarece aduce la comun oameni din diverse domenii, activități cât mai variate și acea atmosferă, un “je ne sais quoi”, pe care nu îl poți numi, însă îl simți imediat ce pui piciorul pe stradă. Street Delivery aduce acea gură de aer proaspăt, acea pauză de la cotidian de care avem nevoie și ne învață să savurăm micile bucurii ale vieții. Strada Vasile Pogor din Iași devine un mare spațiu de joacă al comunității ieșene, iar Street Delivery scoate toate jucăriile din sertar și ne învață să ne jucăm cu ele.AVBS-CREDIT

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!

 

Aftermovie by Wanderlust

Fotografii preluate de pe pagina de Facebook – Street Delivery Iași.

 

Advertisements

1 thought on “Street Delivery – pledoarie pentru recucerirea spatiului urban”

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.