Haz de necaz si-un audit energetic

Dupa nunta ne-am decis ca este timpul sa ne cumparam casuta noastra, mai bine zis apartamentul nostru cu o camera. Asa ca am inceput sa investigam si sa ne documentam. Voiam amandoi ceva ok la pret, insa de calitate (asta era cel mai important), sa fie accesibil cu masina, ideal cat mai aproape de centrul orasului, bloc nou, orientare spre sud, sa nu fie pe colt, etaj intermediar, geam la baie, bucatarie separata, spatiu generos – nu ceream prea multe, nu!?

Dupa ceva cautari ne-am dat seama ca eram prea pretentiosi si am eliminat din doleante. Am gasit noi un apartament pe gustul nostru, parea aproape perfect. Ne-am ales finisajele si am inceput sa il mobilam. Toate bune si frumoase, apartamentul era calduros, nu aveam de ce sa ne plangem, insa la un moment dat, in prima iarna, am sesizat ca geamurile fac condens foarte tare. Atat de tare incat apa curgea pe jos si am inceput sa spunem ca “ne plang geamurile”.

Si sa vezi de atunci distractie, in fiecare dimineata de iarna ia si sterge geamurile cu servetele absorbante, in fiecare seara repeta actiunea. In vara am incercat sa dregem cu putin spuma si refinisarea colturilor afectate, insa in urmatoarea iarna am luat-o de la inceput cu rutina de servetele. Disperati am apelat la un auditor energetic pentru a ne da seama cu ce avem de-a face. Culmea este ca rezultatele au iesit favorabile, cladirea avand certificat energetic de tip B.

Sotului a inceput sa ii placa sa tot carpeasca imediat ce da caldura, iar eu inca ma “mandresc” cu geamurile noastre “plangacioase”. Aparent, la cat am fost noi de pretentioasi si atenti la toate detaliile, nu am scapat de probleme.
pret-certificat-energetic-theodora-istrati

Culmea este ca m-am mutat din apartamentul parintilor care are toate problemele posibile, mai putin geamuri “plangacioase”. Dupa ce i-am povestit mamei de patania noastra, i-am recomandat si ei sa faca un audit energetic al apartamentul pentru a sti ce probleme are.

Imi amintesc si acum “cu drag” cum iarna in apartamentul natal “dardaiam de frig” prin casa, cu toate ca centrala termica mergea aproape continuu. Totusi, faptul ca apartamentul era pozitionat la parter, cu multi pereti in exterior izolati prost, ducea la o pierdere a caldurii.

Dupa mult timp si resurse investite in imbunatatirea apartamentului parintesc, am reusit sa ajungem la pierderi mai mici si confort mai ridicat pe perioada iernii.

Acum facem haz de necaz, din pacate in apartamentul nostru geamurile “plang” in continuare, sotul si-a imbunatati tehnica de carpeala a colturilor afectate de umezeala, iar eu investesc foarte mult in servetele absorbante.

*Acest articol a fost scris pentru competitia Spring SuperBlog 2018.

Advertisements

One Comment Add yours

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.